Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangın ve ardından yaşanan tartışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Ersoy, yaralılar için de acil şifalar diledi.
Bakan Ersoy, yangın yeterlilik belgelerinin sadece itfaiyeler tarafından verildiğini ve bu konuda başka bir kurumun yetkisinin olmadığını vurguladı. “İtfaiye, yangın yeterlilik belgesini verirken aynı zamanda bu belgelerin geçerliliğini denetlemekle yükümlüdür. Bu konuda herhangi bir belirsizlik yoktur” diyen Ersoy, denetim süreçlerinin ihmalkarlıklarla dolu olduğuna dikkat çekti.
Yangın öncesinde tespit edilen 8 kritik eksiklik arasında tahliye çıkışları, duman havalandırma sistemleri, yangın alarmı, söndürme ekipmanları ve paratonerlerin bulunmadığı ifade edildi. Bakan Ersoy, “Bu eksiklikler açıkça tespit edilmiş olmasına rağmen, belediye belge talebini geri çektirerek büyük bir hataya imza atmıştır” dedi.
Ersoy, işletmelerin yangın güvenliğini sağlama zorunluluğunu vurgularken, otel sahiplerinin de bu süreçte sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti. “Bir yangın merdiveni eksikse, bu yalnızca yönetimin değil, denetleyici kurumların da sorumluluğudur” diye konuştu.
Bolu Belediyesi’nin tespit ettiği eksiklikleri İl Özel İdaresi’ne veya Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ersoy, bu sürecin doğru işletilmemesinin ciddi sonuçlara yol açtığını ifade etti. “İş yeri açma çalışma ruhsatını düzenleyen İl Özel İdare bu bilgiye sahip olsaydı, hemen harekete geçer ve işletmeyi kapatırdı” dedi.
Ersoy, benzer trajedilerin yaşanmaması için mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Bakanlık olarak yılda binlerce tesisin denetlendiğini ve yeterlilikleri sağlamayanların kapatıldığını hatırlattı.
Bakan Ersoy, benzer olayların önüne geçmek için yeni düzenlemeler planladığını açıkladı.
Ersoy, “İtfaiyeler, sadece talep üzerine değil, periyodik olarak denetim yapmalı. Bu denetimler sırasında eksiklikler bulunursa anında bir üst makama bildirilmelidir” dedi.
Ayrıca, otellerin sürdürülebilirlik belgelerinin yangın yeterlilik belgesinden bağımsız olduğunu ve işletmelerin her iki belgeyi de düzenli olarak yenilemekle yükümlü olduklarını hatırlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının işletmelerde uyguladığı denetim alanlarının turizmle alakalı olduğuna dikkati çeken Ersoy, “Bakanlığın denetlediği konular turizmle ilgili. Turizmle ilgili sınıflandırma, nicelik, nitelik gibi kapasiteler. Bu denetime gitmeden önce işletmenin dosyasına bakıyorum. Keyfi de gidebilirim, şikayet gelirse de gidebilirim. Gitmeden önce dosyasına bakıyorum. Geçerli bir ruhsatı var mı? Ona bakıyorum. Yangın yeterlilik, gıda güvenliği vs. eğer o varsa kontrolörü gönderiyorum. Bu belgeleri İl Özel İdaresi vermek zorunda” ifadelerini kullandı.
GÜNCEL
1 gün önceGÜNCEL
1 gün önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNCEL
2 gün önceGÜNCEL
2 gün önceGÜNCEL
4 gün önceGÜNCEL
26 Ocak 2025